Novosti...

šparoge V

Šparoge

Potječu iz porodice ljiljana, ima ih preko 300 vrsta, a od toga ih je samo 20 jestivih. Možemo ih naći u zelenoj, bijeloj i ljubičastoj boji, i to od ožujka do svibnja.

Ubrajaju se u najzdravije namirnice svijeta. Izvrstan su izvor vitamina A, K, C, E i B skupine, folne kiseline, te antioksidanta koji štite naše stanice od oksidativnih oštećenja.

Sadrže 90% vode, kao i magnezij, željezo i kalcij, proteine, flavonoide i dijetalna vlakna. Jedna šalica šparoga sadrži samo 43 kalorije pa je izvrstan odabir pri regulaciji tjelesne težine.

Zbog bogatstva nutrijenata, aminokiselina i inulina poboljšavaju zdravlje probavnog sustava i srca, imaju detoksifikacijski učinak na organizam, čiste bubrege i mjehur, potiču stvaranje energije, poboljšavaju zdravlje naših kostiju, grade mišiće. Prirodan su diuretik, pa pomažu kod problema oticanja, artritisa, reumatizma i zadržavanja vode uzorkovane PMS-om.

Pripremaju se brzo i lako, preporučeno vrijeme pirjanja ili kuhanja šparoga na pari je maksimalno 5 minuta. Vjerujemo da ste svi barem jednom probali fritaju sa šparogama.

Donosimo vam jednostavan recept Tete Marije za ukusnu juha od šparoga:

1 veliki stručak šparoga

1 crveni luk

5 dkg pancete ili masnijeg pršuta

1 ½ l povrtnog temeljca

Sol, papar

1 žumanjac

1 šalica vrhnja za kuhanje

Sjeckani luk zažutiti na maslacu i maslinovom ulju zajedno s komadićima pancete ili pršuta i podliti povrtnim temeljcem u koji smo umiješali smjesu prokuhanih i u mikseru mljevenih stabljika šparoga. Doda se žumanjak razmućen u vrhnju i kuhati sa svježim pupoljcima šparoga miješajući pjenjačom dok se sve ne prožme.

 

bijeli-mali.png
bijeli-malifliped.png

Search