Novosti...

Kefir Virtus

Kefir

Što je to kefir?

Kefir je jedinstvena živa hrana koja sadrži enzime, kvasce i više sojeva živih bakterija. Kefir je bogat antioksidansima, antitijelima i metabolitima, kao i nekim vitaminima i mineralima. Neki ga još zovu kefirna ili tibetanska gljiva.

Kefir nastaje od mlijeka i kefirnih zrna. Ta zrna su zapravo složeni mikroorganizmi, oni su savršena simbioza bakterija, kvasca i enzima. Složenost i sastav ovih živih organizama varira od jedne vrste kefirnih zrna do druge, međutim, sklad tih mikroorganizama daje kefiru njegov poseban okus, kvalitetu kao i dobrobiti za nas.

Način na koji se mlijeko pretvara u kefir čini ga superiornim jer je puno lakše probaviti i apsorbirati bogate sadržaje hranjivih sastojaka. 

 

 

 

Otkuda potječe kefir?

Kefirna zrnca potječu iz planinskog područja Sjevernog Kavkaza. Postoji od davnina. Vjeruje se da vitalnost i dugovječnost stanovnici Kavkaza  duguju svakodnevnom konzumiranju ovog ljekovitog napitka.


Koja je razlika između kefira i jogurta?

Mnogi od nas nisu upoznati s kefirom ili pretpostavljaju da ima ista svojstva kao i jogurt. Postoji nekoliko razlika između jogurta i kefira, uključujući način na koji je načinjen, vrste i količinu prisutnih bakterija, aromu i konzistenciju.

Najveća razlika je u bakterijskim kulturama koje svaki proizvod sadrži. Jogurt obično sadrži 2-7 sojeva korisnih probiotika. S druge strane, kefir će pored korisnog kvasca sadržavati i oko 12 sojeva živih i aktivnih kultura, kojih nema u jogurtu. Ti korisni kvasci mogu vam pomoći da patogene kvasce u crijevima drže pod kontrolom, poput Candide koja može uzrokovati infekcije i groznicu.


Koje su dobrobiti konzumiranja kefira?

Kefir je prepun proteina, B vitamina, kalija i kalcija. Najvažnije je da kefir nudi dobar izvor probiotika koji mogu pomoći poboljšati omjer zdravih bakterija u crijevima, liječiti ili spriječiti proljev i sindrom iritabilnog crijeva, spriječiti i liječiti infekcije vaginalnog ili mokraćnog sustava.

Smatra se kao jedno od najjačih pomagača u borbi sa alergijama, učinkovit je i kao prirodni antibiotik, te smanjuje upalne procese pa je velika pomoć u borbi sa reumom i artritisom. Jača imunološki sustav, ubrzava zacjeljivanje rana kao i probavu. Pomaže i u gubljenju prekomjerne težine, kod kožnih oboljenja – psorijaze i ekcema, te kod nesanice i depresije.

Još jedna korist je ta što kefir uglavnom dobro podnose osobe koji ne podnose laktozu.

Kefirna zrnca nažalost nije moguće nabaviti u trgovinama. Dobra vijest je da se jako brzo razmnožava, pa ćete ju lako moći podijeliti s drugima.

 


Kako pripremiti kefir?

Za 1/2 l kefira potrebno je dvije žlice kefirnih zrnaca. U staklenku ulijte nepasterizirano punomasno hladno mlijeko po želji (kravlje, ovčje, kozje…). Što je mlijeko masnije, kefir je kvalitetniji.

Potrebno je ostaviti staklenku na sobnoj temperaturi 24 sata dok se ne zgusne. Prekrijte ju gazom. Zrncima odgovara toplina, pa zato birajte toplija mjesta za držanje staklenke.

Kada je kefir gotov, zrnca je potrebno procijediti kroz cjedilo (najbolje drveno), isprati ih i ponovo položiti u novo mlijeko u staklenku. Na ovakav način, u svježe pripremljenom kefiru možete uživati tijekom svakog dana.

 

bijeli-mali.png
bijeli-malifliped.png

Search