Novosti...

Stres

Stres

Stalno svi pričamo o stresu, znamo li zapravo što je stres?

Stres je reakcija našeg tijela na određene životne situacije koje mogu biti dobre ili loše, a može biti potaknut različitim čimbenicima, izvana ili iznutra.

Organizam na stres odgovara povećanom proizvodnjom hormona stresa iz nadbubrežne žlijezde te izaziva čitav niz reakcija u našem tijelu koje dugoročno vode padu našeg imuno sistema i vode nas u bolest.

Važno je napomenuti da ne reagiramo svi jednako na stres, kao i na činjenicu da različitim ljudima različite okolnosti uzrokuju stres. Netko se prirodno dobro nosi sa stresnim situacijama, a netko ne.

Dobra vijest je da našem tijelu možemo pomoći u borbi sa stresom. Opuštanje, masaža, prakticiranje antistresnih tehnika, šetnja, smijeh, opuštajući film, druženje s dragim osobama su samo neki od načina kako olakšati stresne trenutke.

Ključni pomagač u borbi sa stresom je i prehrana. Dobar izbor namirnica može nam pomoći u pripremi tijela i boljem nošenju sa stresnim situacijama.

Kada smo pod stresom, toksične tvari dospijevaju u naš krvotok pa postajemo razdražljivi, ljuti i umorni. Stres također lišava tijelo vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari, a osim toga usporava probavne funkcije i metabolizam, što uzrokuje porast tjelesne težine.

Umjesto konzumacije nezdrave hrane, postoji čitav niz namirnica koje smiruju tijelo.

 

 

  Koja je to hrana?

 

Celer je stari narodni lijek za smanjivanje krvnog tlaka. Sadržava i smirujući sastojak, nijacinamid (B3 vitamin). Stabljika celera koju pojedete prije spavanja može učiniti san kvalitetnijim.

Sjemenke suncokreta  bogat su izvor kalija, vitamina B, cinka.

 Smeđa riža je izvor ugljikohidrata koji se polako apsorbiraju i potiču izlučivanje tjelesnih hormona dobrog raspoloženja – serotonina i norepinefrina (noradrenalin). Pomaže u stresnim situacijama jer poboljšava raspoloženje i osigurava stalan dotok energije.

Alge  sadržavaju doslovno sve poznate hranjive sastojke, uključujući i one koje pozitivno djeluju na živčani sustav te esencijalne hranjive tvari koje se pojačano troše tijekom stresa. Sadržavaju 60% proteina sastavljenih od svih osam esencijalnih aminokiselina. Imaju jak energetski učinak na jetru i olakšavaju čišćenje toksina iz tijela te tako smanjuju razinu stresa.

Bademi su bogati magnezijem koji pomaže ako osjećate napetost, tjeskobu, razdražljivost i nesanicu.

Bobičasto voće je bogato manganom i vitaminom C. Nedostatak vitamina C oslabljuje imunološki sustav i tada se osjećate iscrpljeno i stresno.

Krastavci  su hrana koja opušta i “hladi“ krv i jetru, uravnotežuje hormone i popravlja raspoloženje.

Zelene šparoge sadržavaju brojne elemente koji izgrađuju jetru, bubrege, kožu, ligamente i kosti. Sve što dobro utječe na jetru, dobro utječe na raspoloženje i sposobnost podnošenja stresa.

Avokado  sadrži vitamine i minerale koje pridonose obnavljanju crvenih krvnih stanica te sprječavaju nastanak anemije, čestog uzroka umora i nemogućnosti učinkovitog nošenja sa stresom.

 

bijeli-mali.png
bijeli-malifliped.png

Search