Novosti...

Slika1web1a4

Zdrave grickalice

Zdrave grickalice

Ukoliko ste se našli u samoizolaciji  i možda više vremena provodite uz tv,  evo prijedloga što “grickati” uz omiljeni film ili seriju .

Sušeno voće i orašasti plodovi zdrave su grickalice bogate raznim nutrijentima koje jačaju imunitet produžuju život, poboljšavaju pamćenje te se uspješno bore protiv bolesti. Orašasti plodovi najbliže su onome što zovemo super hranom, zato neka se u vašoj  zdjelici nađu bademi, brazilski i indijski oraščići, lješnjaci, kikiriki, pistacije i  orasi u kombinaciji sa  sušenim smokvama, suhim šljivama, grožđicama i datuljama.

Orašasti plodovi sadrže mnogo bjelančevina i masnoća, vitamine B skupine i vitamin E, a od minerala kalcij, magnezij, željezo, fosfor i cink. Veći dio masnoća čine nezasićene masne kiseline koje ne štete organizmu.

Sušeno voće dobar je izvor jednostavnih šećera (monosaharida) kakva je fruktoza, šećer koji zadovoljava želju za slatkim, a da pritom nema velikih promjena u koncentraciji glukoze u krvi, zbog čega odlično nadoknađuje izgubljenu energiju.

No, i sa zdravim grickalicama ne treba pretjerivati. Obzirom da se teško zaustaviti na nekoliko komada, nastojte biti svjesni što i koliko jedete i neka dnevna doza ukupno ne prelazi jednu šalicu.

 

bijeli-mali.png
bijeli-malifliped.png

Search