Blog 141112

Kako TRE pomaže kod stresa i traume?

Živimo u iznimno dinamičnom i užurbanom vremenu. U takvom vremenu stres, napetost i trauma su dio svačijeg života. Stres i trauma uvjetovani su refleks obrane u svrhu preživljavanja. Stres nije samo odlika modernog načina života, nego je oduvijek dio ljudske vrste kao i životinjskog svijeta. Stres je ugrađen u evoluciju u svrhu prežvljavanja.

Naši su preci živjeli u trajnom stresu: strahu od divljih zvijeri, strahu od nepredvidivih prirodnih pojava, od neprijateljskih plemena... ljudska vrsta teško bi preživjela bez ovog, urođenog obrambenog mehanizma.

I trauma i stres su trenutni odgovor na situaciju koja nam ugrožava opstanak. Stres je svako iskustvo koje traži promjenu uobičajenog načina ponašanja u svrhu preživljavanja. Kao i stres, trauma je instinktivna, nesvjesna tjelesna reakcija.

Ako nas netko napadne, naš će organizam u trenutku procijeniti: da neprijatelj nije jači od nas i izabrat će borbu; da je neprijatelj jači od nas i izabrat će bijeg; da je neprijatelj i brži i jači od nad i izabrat će obamrlost i zamrznut će se. Navedene akcije i reakcije su automatski, nesvjesni mehanizmi koji se aktiviraju u cilju zaštite od opasnosti.

Kao što je priroda ugradila stres i traumu kao mehanizme preživljavanja, tako je i ugradila i mehanizme oslobađanja od njih. U situacijama kada organizam zaboravi ili potisne prirodan način oslobađanja, oni postaju naši neprijatelji.

Umjesto da otpustimo stres ili traumu, mi ih počinjemo potiskivati, nastojimo ih zaboraviti i time ih počinjemo gomilati u sebi. Budući da se neurologija, fiziologija, kemijske reakcije i anatomija tijela mijenjaju tijekom izloženosti traumi i stresu, oni će određivati naše ponašanje i nakon što su stres i trauma već odavno prošli. Kako se to ne bi dogodilo, i kako bismo mogli vratiti tijelo u ravnotežu TRE nam uvelike može pomoći.

TRE tehnika bezopasno aktivira naš prirodni mehanizam za otpuštanje stresa i trauma, oslobađanja napetosti u mišićima, te smirivanja nervnog sistema. Sve naše traume, napetosti, agresije, fobije, zapisane su upravo u tijelu, a ne umu. TRE aktivira fiziologiju tijela, odnosno tijelu urođen mehanizam otpuštanja.

Ovo je učinkovita metoda samopomoći kojom oslobađamo potisnutu energiju i širimo prostor osobne slobode i uživanja u životu.

bijeli-mali.png
bijeli-malifliped.png

Search